Het 'sociale kunstproject' NOOTGROEN (2012 - 2019) staat voor een levendige groene verbinding tussen Nootdorpers. Na een verkennende fase met de presentatie van een 'tuinverhalenplattegrond' volgden een schets/ontwerp en uitvoeringsfase met de bewoners. Na de oplevering in 2013/2014 hebben we nog tot en met najaar 2019 zogenaamde bewonerswerkdagen georganiseerd.
NOOTGROEN richt zich op een groene inrichting van de buurten Plan West, Windlusthof en het gebied tussen deze buurten (Dokter Bakkerenlaan met naastgelegen sloot en oevers). Het NOOTGROENTEAM onderzoekt het groen in uw buurt: in uw tuin, plantsoen, aan de waterkant. Sommige tuinen hebben een rijke vegetatie en zijn gevuld met herinneringen, andere tuinen staan nog in de kinderschoenen. Wij zijn in het voorjaar van 2012 begonnen met het verzamelen van verhalen over de tuin. Een zogenaamde 'tuinverhalenplattegrond' hebben we in september 2012 gepresenteerd.
In de volgende fase hebben we op basis van gegevens uit de verkennende gesprekken met buurtbewoners, een schetsontwerp gemaakt voor de groenontwikkeling in de drie werkgebieden. Deze plannen hebben we januari 2013 gepresenteerd in CulturA. Na goedkeuring door de gemeente zijn we vanaf maart 2013 gestart met zogenaamde bewoners-werkdagen. Tot de zomervakantie zijn er in totaal vijf bewonerswerkdagen geweest.
NOOTGROEN staat voor een levendige, groene verbinding tussen Nootdorpers. Nootdorp heeft een landelijke uitstraling maar door de oprukkende nieuwbouw heeft het stedelijke accenten gekregen. De omgeving is duidelijk veranderd, men kan spreken van een verstedelijkt landschap. De naam 'Nootdorp' is samengesteld uit de woorden 'noot' en 'dorp'. De oorspronkelijke betekenis van het woord 'noot' was: datgene wat het land voortbrengt om van te leven. De hedendaagse termen 'nood', 'noodzakelijk', 'nodig' en 'nuttig' verwijzen hier nog naar.
NOOTGROEN maakt deel uit van de opdracht 'Voor Elkaar' van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. De opdracht is om aan de hand van tuinen en/of de openbare groenvoorzieningen in de wijken een kunstproject op te zetten waarin het (openbare) groen het onderwerp zal zijn. De kunstenaar/ontwerper zal gebruik maken van de kennis en ideeën van de bewoners waardoor hun participatie duidelijk zichtbaar zal zijn in het eindresultaat. Het project moet leiden tot duurzame veranderingen/toevoegingen in de openbare ruimte, die aanwezig zullen blijven in het plangebied.